Bovenschoolse voorzieningen
- onderwijs-zorgarrangementen
- bovenschoolse trajecten
Sommige leerlingen hebben meer ondersteuning nodig dan de basisondersteuning. Die ondersteuning kan op school, of daarbuiten plaatsvinden. Zij volgen bijvoorbeeld onderwijs in kleinere klassen, krijgen extra persoonlijke aandacht, begeleiding bij psychische problemen of zijn gebaat bij extra ondersteuning thuis. Voor deze leerlingen kan een onderwijs-zorgarrangement helpen.
De bovenschoolse voorzieningen voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam
De meeste leerlingen halen hun diploma binnen het regulier onderwijs zonder al te grote problemen. Een heel enkele keer kán een leerling het wel, maar lukt het niet. Omdat de leerling slecht in zijn of haar vel zit en niemand begrijpt waarom. Omdat het thuis niet lekker gaat. Omdat een docent niet goed weet hoe een leerling te begeleiden. Of misschien wel alles tegelijk. Voor die leerlingen zijn er de Toptrajecten.
Met een Toptraject helpt de school zijn leerling, mentor, docenten en zijn of haar ouders om weer succesvol te zijn in het regulier onderwijs. De focus binnen Toptrajecten ligt op samenwerking tussen professionals in en om school. Samen zorgen zij ervoor dat leerlingen succesvol verder kunnen in het regulier onderwijs.
LINK is voor leerlingen die vanwege angst of depressie niet meer naar school gaan. De school verwijst leerlingen naar LINK. Het doel van LINK is om niet-schoolgaande leerlingen terug te leiden naar school.
Bij LINK kunnen leerlingen in een kleinschalige setting hun zelfvertrouwen herwinnen. De methodiek richt zich op het in kleine stapjes aangaan en overwinnen van hun angst in een aangepaste onderwijsomgeving en met gespecialiseerde ondersteuning.
Scholen voor voortgezet onderwijs van het Samenwerkingsverband kunnen via het Samenwerkingsverband extra ondersteuning aanvragen voor chronisch zieke leerlingen en leerlingen met een fysieke beperking.
Bij School2Care maken Amsterdamse jongeren die thuis, op school en op straat veel problemen hebben een nieuwe start. Samen met een persoonlijke coach pakken ze de draad weer op en vervolgen ze hun schoolloopbaan. De coach heeft veelvuldig contact met ouders en betrokken hulpverlening.
De leerlingen volgen lessen in een kleine klas en na de lessen volgt er een avondprogramma. Bij School2Care krijgen de leerlingen gedurende de eerste drie maanden lessen en begeleiding van 8.00 tot 20.00 uur. Ze volgen dan lessen die zoveel mogelijk aansluiten bij het programma op hun oude school.
Buiten het lesprogramma om sporten, koken en eten de leerlingen samen. Er zijn workshops en andere activiteiten. Als de doelen zijn behaald, krijgen de leerlingen stap-voor-stap begeleiding naar nuttige vrijetijdsbesteding en naar een passende school.
Ook de leerlingen die normaliter voor de dagbehandeling in aanmerking zouden komen, kunnen ondersteuning krijgen bij School2Care, in samenwerking met Altra en Levvel.
Meer informatie vind je op de website van School2Care.
School2Work is een traject waarbij praktisch leren voorop staat. Het gaat vooral om jongens tussen de 15-19 jaar in het praktijkonderwijs of voortgezet (speciaal) onderwijs die dreigen uit te vallen en moeite hebben om in een reguliere schoolse setting te functioneren. Het doel is om deze jongeren binnen een niet-schoolse setting toe te leiden naar vervolgonderwijs, beroepsonderwijs of arbeid. Bij School2Work kunnen jongeren onder leiding van een werkmeester positieve leerervaringen opdoen en wordt er gewerkt aan het aanleren van praktische- en werknemersvaardigheden.
Soms loopt een leerling vast op school door psychische problemen, of een vermoeden daarvan. Als hij of zij nog geen hulp van een ggz-instelling krijgt, kan de school Levvel inschakelen.
Levvel is een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Het VO-adviesteam van Levvel ondersteunt leerlingen, ouders en school met specialistische diagnostiek, advies en kortdurende behandeling, op de terreinen waar basishulp of generalistische hulp niet toereikend is.