LINK: terug naar school
LINK is voor leerlingen die vanwege angst of depressie niet meer naar school gaan. De school verwijst leerlingen naar LINK. Het doel van LINK is om niet-schoolgaande leerlingen terug te leiden naar school.
LINK biedt een kleinschalige setting waarin leerlingen hun zelfvertrouwen kunnen herwinnen. De methodiek van LINK is erop gericht dat leerlingen in kleine stapjes hun (school)angst aangaan en overwinnen. Gedurende hun traject bij LINK blijven de leerlingen op hun school ingeschreven staan. De school blijft betrokken bij de plaatsing op LINK, sluit aan bij de evaluaties en is verantwoordelijk voor het studiemateriaal en een passend uitstroomperspectief als dat niet de eigen school is.
Doelgroep
LINK is gericht op leerlingen die niet meer naar school gaan vanwege angst- en/of stemmingsproblemen. Aan angst of stemmingsproblemen liggen meerdere oorzaken ten grondslag. We zien bij deze groep leerlingen ook andere factoren die een rol spelen:
- zeer hoge verwachtingen van zichzelf
- gebeurtenissen binnen het gezin of op school en traumatische ervaringen
- moeite met sociale contacten wat kan leiden tot sociaal isolement
- weinig zelfvertrouwen
- systeemploblematiek
Criteria
Er gelden een aantal criteria voor leerlingen om voor LINK in aanmerking te komen:
- De leerling is leerplichtig maar gaat niet naar school
- Het is ondanks inspanningen niet gelukt om de schoolgang weer op te pakken
- De leerling is ingeschreven op een reguliere Amsterdamse school voor vmbo, havo of vwo en is tussen de 12 en 18 jaar
- De leerling heeft perspectief op terugkeer naar de school van herkomst
- De leerling is in staat om naar LINK te komen
- De leerling en het gezin zijn in behandeling bij een instelling voor specialistische gezondheidszorg. (Voor het slagen van een traject is het van groot belang dat de behandelaar gedurende het traject op LINK intensief betrokken blijft. De behandelaar is op de hoogte van het begeleidingsplan en stemt de behandeling daarop af. De behandelaar geeft handelingsadvies aan LINK en is aanwezig op de evaluaties.)
- Ouders zijn bereid om mee te werken aan het traject.
Werkwijze
LINK is kleinschalig. Er zijn drie lokalen met maximaal tien leerlingen per lokaal en een voorspelbare, vaste dagstructuur. Het team van LINK verzorgt voor iedere leerling een individueel aanbod met een opbouw in kleine stappen.
Als de leerling eraan toe is kan hij terug naar de eigen school gaan. Dit gaat stapsgewijs.
Het team
Het vaste team van LINK bestaat uit:
- Vier docenten van Orion, gespecialiseerd in leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften
- Twee coördinatoren/orthopedagogen van Orion
- Een gz-psycholoog van Orion die zich richt op het inhoudelijke proces en de kwaliteit
Daarnaast zijn er op afroep docenten beschikbaar die de leerlingen extra kunnen begeleiden bij inhoudelijke vragen over schoolvakken.
Kosten
Voor het gebruik van LINK brengt het Samenwerkingsverband kosten in rekening bij de reguliere school. Hiervoor hanteert ze het ‘geld volgt leerling’- principe. De school ontvangt een factuur voor de periode dat de leerling gebruik maakt van LINK.
Aanmelding
Leerlingen kunnen het gehele jaar instromen bij LINK. Ouders kunnen informatie over LINK opvragen bij de ondersteuningscoördinator van de school van hun kind. Na overleg met de adviseur van het Samenwerkingsverband kan de school via LISA met een rapportage over de leerling, een aanmelding doen voor LINK.
Kosten
Voor het gebruik van de LINKklas brengt het Samenwerkingsverband kosten in rekening bij de reguliere school. Hiervoor hanteert ze het ‘geld volgt leerling’- principe. De school ontvangt een factuur voor de periode dat de leerling gebruik maakt van de LINKklas.
Aanmelding
Leerlingen kunnen het gehele jaar instromen bij LINK. Ouders kunnen informatie over LINK opvragen bij de ondersteuningscoördinator van de school van hun kind. Na overleg met de adviseur van het Samenwerkingsverband kan de school via LISA met een rapportage over de leerling, een aanmelding doen voor LINK. Uit deze rapportage moet blijken dat de leerling in behandeling is voor angst of depressie of dat dit op korte termijn zal starten.
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).