Samen voor de leerling op het Zuiderlicht
Het Zuiderlicht College versterkt de samenwerking tussen volwassenen rondom een leerling om uitval en uitstroom van leerlingen te voorkomen. Met behulp innovatiegelden van het samenwerkingsveband zette het Zuiderlicht een trajectklas op.

Uitstroom voorkomen
Zorgcoördinator Nienke Bezemer en haar collega’s op het Zuiderlicht constateerden dat schooluitval soms ook samenhangt met de effectiviteit van samenwerking tussen volwassenen rondom een leerling. De trajectklas is dan ook bedoeld om de professionals beter te laten delen in hun expertise en ook om uitstroom naar speciaal onderwijs te voorkomen.
Leefgebieden
Ouders en hulpverleners rondom een leerling zijn betrokken bij de intake en de evaluatie van de trajectklas. Ook tijdens het traject werken ze nauw samen. Ze bekijken wie er al betrokken zijn bij een leerling. Bijvoorbeeld een instantie als Levvel. Zo komen alle leefgebieden van de leerling in beeld. De orthopedagoog neemt de informatie mee in de gesprekken met de leerling. Samen kijken ze waar vooruitgang te boeken is.
Korte lijnen
Het programma dat de leerling samen met de volwassenen op stelt staat omschreven in ‘Mijn plan’. In dit plan staan doelen omschreven en wat er goed gaat en wat belemmerend werkt. Omdat dit echt maatwerk is, is het plan per leerling verschillend.
Effect
Door deze trajectklas hebben leerlingen meer contact met de volwassenen in school en voelen zich beter begrepen, gekend en gesteund. Docenten zijn opgelucht: zij ervaren een taakverlichting en een gedeelde zorg. Ook de ouders ervaren meer gezamenlijkheid doordat ze meer steun ervaren en erkenning voor de problematiek.
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).