Anders kijken en gewoon doen!
Het project WEL in ontwikkeling startte in 2021 en sluit aan bij het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Het richt zich op de jeugdigen zonder schoolinschrijving: jeugdigen met een vrijstelling 5 onder a van de Leerplichtwet en de absoluut verzuimers. WEL in ontwikkeling creëert een nieuwe beweging in vastgelopen situaties of situaties waarin jeugdigen zich onvoldoende kunnen ontwikkelen.
Ontwikkelen
116 samenwerkingsverbanden passend onderwijs hebben de subsidie aangevraagd en zijn aan de slag gegaan met vijf jeugdigen. Zij hebben alle ruimte om met ouders en partners in de regio te zoeken naar creatieve oplossingen en mogelijkheden voor leren en ontwikkelen.Het WEL-budget mag werkelijk overal voor ingezet worden, als het de ontwikkeling van de jeugdige maar ten goede komt: de aanschaf van een laptop, een fotocursus of game-ontwerp, een leerkracht op de fiets...
Samen op reis
Voor de zoektocht gebruikt de metafoor: ‘de reis van de jeugdige’. Uitgangspunt is ‘het niet weten’; niet weten wat je onderweg tegenkomt en waar je uitkomt. De reis start met het ophalen van de wensdroom van de jeugdige en zijn/haar ouders. Dat gebeurt aan de hand van een waarderend interview waarin de focus ligt op wat waardevol is voor de ontwikkeling van een jeugdige. Met die droom gaan partners in de regio (dat zijn naast de ouders vrijwel altijd onderwijs, leerplicht en professionals uit zorg en jeugdhulp) op pad in een ‘reisbureau’. Dat doen zij aan de hand van werkkaarten.
WEL!
Het project begint z’n vruchten af te werpen. Ouders en kinderen voelen zich gehoord, de samenwerking neemt toe, professionals weten elkaar beter te vinden en er wordt veel vaker ‘out of the box’ gedacht. En, het allerbelangrijkste, er worden voor steeds meer jeugdigen mogelijkheden gevonden om zich (verder) te ontwikkelen. Met anders denken en vooral ook gewoon doen kan leren en ontwikkelen WEL!
WEL in ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt met subsidie van het ministerie van OCW. Projectpartners Gedragswerk, Ingrado en Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd werkensamen in de landelijke ondersteuning.
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).