
Aan de slag met schoolaanwezigheid op jouw school
- Verzuim
- Spijbelen
- Absentie
- Afwezigheid
- Uitval
- Thuiszitters
- Schoolmissers
Veelgestelde vragen over schoolaanwezigheid
Maak schoolaanwezigheid speerpunt in je schoolbeleid. Richt op jouw school met relevante netwerkpartners een schoolaanwezigheidsteam in en ontwerp daar datagestuurd.
Schoolaanwezigheidsteam
Dit team bestaat minimaal uit een MT-lid, ondersteuningscoördinator, aanwezigheids-(verzuim)coördinator en iemand van school die goed data uit het leerlingvolgsysteem kan halen. Ook zijn de voor de leerlingpopulatie relevante partijen betrokken. Of doordat ze lid zijn, of doordat het Schoolaanwezigheidsteam hen regelmatig raadpleegt.
Op de vraag 'waarom is er verzuim en wat zou helpen kunnen leerlingen, ouders, brugfunctionaris, de schoolveiligheidscoördinator, jeugdarts/ jeugdverpleegkundige, jongerenwerker, ouder- en kindadviseur, Gezonde Schooladviseur, partners uit de wijk allemaal een rol spelen in zowel de analyse van de data als in de interventies.
Het schoolaanwezigheidsteam zorgt voor:
- een schoolbreed gedragen visie en beleid op schoolaanwezigheid
- implementatie van dat beleid met het hele schoolteam
- een zinvolle aanwezigheidsregistratie
- een paar keer per jaar analyses van aanwezigheid en verzuim waarbij de school of klassen worden verdeeld in 3 tiers: tier 1: goede aanwezigheid, tier 2: risicovol verzuim, tier 3: te groot verzuim.
- interventies op zowel school-, groeps- en leerlingenniveau om schoolaanwezigheid te bevorderen. Dit kunnen didactische en pedagogische interventies zijn. En dat kunnen zowel individuele- als groepsinterventies zijn. Zowel preventief in de vorm van voorlichting, een gesprek als in de zin van begeleiding en hulp.
Datagestuurd werken
Aan de hand van data maak je samen met het schoolaanwezigheidsteam goede analyses en daarmee op de leerlingen afgestemde gerichte schoolbrede preventieve interventies. Je doet wat écht zinvol is en stopt met wat niet nodig is. Op langere termijn bereik je dat leerlingen met meer plezier verbonden raken aan school en aan het leerproces. Lees hierover meer op de website van het steunpunt passend onderwijs.
Wil je ondersteuning? Doe met het schoolaanwezigheidsteam mee aan de leerlijn 'Schoolaanwezigheid'.
Regelmatig ziekteverzuim zorgt ervoor dat leerlingen belangrijke onderwijstijd missen. Het is daarom altijd belangrijk om aandacht te besteden aan ziekteverzuim. De jeugdarts/jeugdverpleegkundige en leerplichtambtenaar kunnen daarbij helpen via de MAZL-aanpak (Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen).
Vind je het lastig om hierover het gesprek te voeren met ouders?Vraag een training aan voor je team. Je oefent met een echte acteur: Ga naar de training Ziekteverzuim bespreekbaar maken voor scholen van de GGD Amsterdam
School meldt een leerling als thuiszitter in LISA zodra er grote zorgen zijn over de schoolgang. We hanteren geen strikte termijnen of aantallen uren verzuim daarbij. Een school meldt een leerling als thuiszitter in LISA na maximaal 4 weken geheel of gedeeltelijk, zorgwekkend verzuim.
Handreiking Aanwezigheidsregistratie
Met deze handreiking zet je een zinvol aanwezigheidsregistratiesysteem op.

Vragen over dit thema? Neem contact op

Marit van Luijn
BeleidsmedewerkerLees meer
