Zieke leerling (APOZ)
Er zijn leerlingen die te maken hebben met een (chronische) ziekte/lichamelijke beperking en/of psychische problematiek. Deze leerlingen kunnen hierdoor niet altijd volledig deelnemen aan het reguliere onderwijsprogramma van de school. Scholen voor voortgezet onderwijs van het Samenwerkingsverband kunnen via het Samenwerkingsverband voor deze leerlingen extra ondersteuning aanvragen. Deze ondersteuning verloopt via de Adviseurs Passend Onderwijs Zieke leerlingen (APOZ). De adviseurs zijn verbonden aan het Expertisecentrum Orion.
Thuisonderwijs
De adviseurs kunnen ervoor kiezen om thuisonderwijs in te zetten. Vakinhoudelijke docenten bieden dan voor maximaal 4 uur per week onderwijs thuis aan. Het doel is om te zorgen dat deze leerlingen in staat worden gesteld om weer onderwijs te volgen op de eigen school.
Advies en ondersteuning
Naast het faciliteren van het onderwijs kunnen de adviseurs ook op de school langskomen voor een consultgesprek. In dit gesprek gaan de adviseurs met betrokkenen in gesprek. Op deze manier dragen ze bij aan het vinden van maatwerkoplossingen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften als gevolg van bovenstaande problematiek.
De adviseurs zijn ook inzetbaar bij zieke leerlingen die de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs maken.
Voorwaarden
Om voor een leerling ondersteuning thuis te kunnen aanvragen, moet je als school aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je stelt een ontwikkelingsperspectiefplan voor de leerling op. Ook voegt de school een medische verklaring an de behandelend arts bij, waaruit blijkt dat een leerling vanwege een verminderde belastbaarheid niet kan deelnemen aan het reguliere programma.
- Je bent als school bereid om aanpassingen te doen zodat de leerling in een doorgaande lijn onderwijs kan volgen en een diploma kan behalen op de eigen school. Voorbeelden van aanpassingen zijn: een gespreid examen, het doorbreken van het jaarklassensysteem en het reduceren van het schoolcurriculum. Meer op de website van de Onderwijsinspectie
- Je blijft als school verantwoordelijk voor het inhoudelijke deel van het onderwijs, en je informeert en faciliteert zo goed mogelijk de thuisdocent en de leerling.
NB. Het aanvragen van transferbegeleiding van (speciaal) basisonderwijs naar voortgezet onderwijs verloopt via het Samenwerkingsverband PO Amsterdam - Diemen. Contactpersonen: A. Niessen (a.niessen@swvamsterdamdiemen.nl) en N. Braspenning (n.braspenning@swvamsterdamdiemen.nl).