Ontwikkelingsperspectiefplan

  • OPP

Voor leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning, zijn scholen verplicht om een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op te stellen. Door het opstellen van een OPP is er een heldere planning, het zorgt voor sturing en je werkt samen naar het gestelde doel. School evalueert dit plan samen met de leerling en de ouder(s). 

School stelt een volledig OPP binnen zes weken na de start van het schooljaar vast. Een leerling mag over het handelingsdeel, dat wil zeggen over de gestelde doelen en hoe die te bereiken, zijn mening geven. Dit is het hoorrecht. Scholen nemen deze mening mee in het OPP. Ook de ouder stemt in met het handelingsdeel van het OPP. Dit is het instemmingsrecht. School kan een OPP pas vaststellen na hoor- en instemmingsrecht.  

Voor welke leerlingen is een ontwikkelingsperspectiefplan vereist? 

School stelt een onderwijsperspectiefplan op voor: 

  • leerlingen in het voortgezet regulier onderwijs die extra ondersteuning krijgen die niet onder de basisondersteuning valt
  • Alle leerlingen in het praktijkonderwijs (PrO) 
  • Alle leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) 
  • Leerlingen die gebruik maken van kleinschalig extra ondersteund regulier onderwijs 
  • Leerlingen die gebruik maken van een bovenschoolse- of niet-schoolse voorziening 
  • Leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften die binnen Amsterdam van middelbare school wisselen 

Wat staat er in een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP)?

Een onderwijsperspectiefplan bevat de volgende recente en relevante informatie:

  1. De belemmerende en bevorderende factoren die van invloed zijn op het onderwijs aan de leerling. Dit zijn kind-gebonden factoren en omgevingsfactoren die (mede) bepalen of een leerling een bepaalde uitstroombestemming kan bereiken.  
  2. Het uitstroomprofiel: de onderwijssoort of het vervolgonderwijs waarnaar de leerling naar verwachting kan uitstromen, of het soort arbeid of de vorm van dagbesteding. 
  3. Het handelingsdeel: een omschrijving van de extra begeleiding. Deze is afgestemd op de na te streven doelen en de onderwijsbehoeften van de leerling. 

Voor het opstellen van het OPP kun je gebruik maken van het format van het Samenwerkingsverband. Twijfels bij het invullen? Bekijk dan de toelichting of het voorbeeld van een ingevuld ontwikkelingsperspectiefplan.