Begaafdheid
Begaafde leerlingen komen op alle schooltypen voor, ook op het vmbo en in het voortgezet speciaal onderwijs. Sommige begaafde leerlingen vallen uit en komen thuis te zitten. Het bieden van passend onderwijs, ondersteuning en begeleiding aan meer- en hoogbegaafde leerlingen is onderdeel van de basisondersteuning van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam.
Onderwerpen
Dit doen de Amsterdamse scholen voor begaafde leerlingen
2,5% van alle leerlingen is begaafd. In Amsterdam gaat dat om ongeveer 980 leerlingen. Scholen geven aan deze basisondersteuning nog onvoldoende te kunnen bieden en hebben behoefte aan vergroting van hun deskundigheid. Met een subsidie van het ministerie van OCW werkt het Samenwerkingsverband aan kennisverbreding, deskundigheidsbevordering en innovatie met betrekking tot begaafdheid.
Hoe signaleer je de verschillende typen begaafde leerlingen in de praktijk?
Hoogbegaafdheid is een complex begrip, dat moeilijk te definiëren is en zich lastig laat begrenzen. Het Samenwerkingsverband gaat voor de omschrijving van hoogbegaafdheid uit van de recente inzichten van Betts en Neihart die toonaangevende instituten als het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid en Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) ook hanteren. Betts en Neihart omschrijven zes profielen die gebaseerd zijn op (leer)behoefte, gedrag en gevoelens.
Middelen voor begaafde leerlingen
Begaafde leerlingen vinden we op alle schooltypen: in het vmbo, vso, havo en vwo. Wil jij een project starten voor begaafde leerlingen? Dien dan een projectplan in.
Trainingen op het gebied van begaafdheid
Het Samenwerkingsverband en Cedin bieden kostenloze modules aan om hoogbegaafdheid te signaleren en passend onderwijs voor die leerlingen in de scholen te organiseren. De modules zijn er voor individuele deelnemers van scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam.