Meertaligheid in het onderwijs: wat is mogelijk?
Directeur van Taal naar Keuze Karijn Helsloot benadrukt in dit interview het belang van moedertaal bij het leren van nieuwe talen. Karijn "Vanuit de moedertaal ontdek je de wereld. Het wegnemen ervan belemmert het leerproces. Meertaligheid versterkt het zelfvertrouwen en welbevinden van leerlingen."

Taal als basis voor leren
Karijn richtte stichting Taal naar Keuze op om scholen in staat te stellen om leerlingen het eindexamen te laten doen in een taalvak dat de school zelf niet aanbiedt.
Leerlingen en examenresultaten
Dit jaar doen 61 leerlingen in het voortgezet onderwijs in Amsterdam examen in hun thuistaal. Karijn vertelt dat de meest voorkomende talen Turks, Arabisch en Italiaans zijn. Karijn: “Hoewel de spreekvaardigheid bij een leerling sterk kan zijn, vormen schrijven en culturele aspecten van een taal zoals literatuur vaak een uitdaging. Alles krijgen ze in ons examenprogramma aangeboden.”
Taal als examenvak
Geslaagde leerlingen krijgen hun taal op het diploma vermeld. Bij extra vakken telt het cijfer mee voor het eindexamengemiddelde. Taal naar Keuze heeft een hoog slagingspercentage en wordt op 21 scholen aangeboden, waaronder op het Hervormd Lyceum West, Calandlyceum, Damstede en het Hyperion Lyceum.
Taal als vervangend vak
Steeds meer scholen geven de leerling de kans de extra taal als vervanging in te zetten voor een ander examenvak. Aangezien 60% van de leerlingen in Amsterdam een multi-etnische achtergrond heeft, zou het potentieel veel hoger kunnen liggen.
Toekomst en uitbreiding
Momenteel is het programma gericht op havo en vwo, maar uitbreiding naar vmbo-t is gewenst. De lessen zijn online en geschikt voor leerlingen vanaf 15 jaar. Scholen kunnen een Taal naar Keuze-uur invoeren.
Interesse?
Scholen die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Taal naar Keuze. Karijn: "Meertaligheid is een kracht. Als je een puber in zijn eigen taal laat leren, zie je pas echt wat het in zich heeft."
Seminar op 28 maart 2025
Op 28 maart, van 14.45-16.45 uur vindt een mini-seminar plaats bij de Universiteit van Amsterdam. Daar wisselen docenten, beleidsmakers en wetenschappers ervaring uit. Wil je erbij zijn?