Overstappen naar een andere school voor voortgezet onderwijs
- naar een andere middelbare school
- schoolwisseling
- vo-vo
Sommige leerlingen stappen tijdens hun middelbare schooltijd over naar een andere school voor voortgezet onderwijs. Ook zijn er leerlingen die naar Amsterdam verhuizen. Voor deze wisselingen heeft elke school heeft een overstapcoördinator die zorgt voor een soepele overstap.
Wat is belangrijk voor een goede en tijdige overstap?
Als een leerling naar een andere school moet, dan regelen scholen dat onderling. Samen zorg je ervoor dat leerlingen die van school wisselen en leerlingen die naar Amsterdam verhuizen uiterlijk voor aanvang van de zomervakantie weten naar welke school ze gaan. Daarbij zorg je voor een volledig ingevuld schoolwisselaarsformulier en goede overdrachtsdocumenten.
Schoolwisselaars 2024
De informatie over schoolwisselaars 2024, inclusief het tijdpad, passen we op dit moment aan en komt zo snel mogelijk beschikbaar.
Schoolwisselaars 2025
Tijdpad
Tot week 5 (november 2024 – januari/ feb 2025):
Scholen bespreken leerlingen met achterblijvende leerresultaten en bieden de ondersteuning de leerling nodig heeft. Bij extra ondersteuningsbehoefte stelt school een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op.
Week 5 tot week 13 (februari - maart 2025):
Scholen voeren een tussenevaluatie uit op basis van het OPP en/of de leerresultaten van de leerling. Waar nodig stelt school de ondersteuning bij, bespreekt het interne ondersteuningsteam en/of ondersteuningsadviesteam de leerlingen en biedt de school extra ondersteuning.
Verhuisleerlingen
De Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs hebben afgesproken om verhuisleerlingen gedurende het hele schooljaar met voorrang te plaatsen. Scholen plaatsen deze leerlingen na de schriftelijke aanmelding door ouders. Als de school van eerste aanmelding de eventuele benodigde ondersteuning niet kan bieden, is school verplicht de ouders te ondersteunen bij het vinden van een andere geschikte school.
Matchingtool vo-vo (in Lisa)
De Matchingtool vo-vo in Lisa vergemakkelijkt de matching bij schoolwisselingen van de ene naar de andere school voor voortgezet onderwijs. De tool maakt voor scholen inzichtelijk waar in de stad welke onderwijsplekken beschikbaar zijn: per niveau en leerjaar. Ook zie je welke scholen onderwijsplekken zoeken voor uitstromende leerlingen en wie de overstapcoördinator is.
Scholen kunnen de matchingtool het hele schooljaar bijhouden. De afspraak is dat aan het eind van het schooljaar, in ieder geval de laatste week, alle scholen hun beschikbare onderwijsplaatsen in de Matchingstool zetten, net als welke onderwijsplaatsen ze nog zoeken. Zo is duidelijk welke beschikbaarheid er bij scholen is én welke schoolwisselaars zij nog hebben. Matching van beschikbare en gevraagde onderwijsplaatsen kan dan plaatsvinden. Dat is eenvoudig te doen, maar werkt alleen als elke school dit invult.
Voor inhoudelijke vragen over de Matchingstool neem je contact op met de onderwijsadviseur. Voor technische vragen kun je een e-mail naar Lisa sturen.
Veelgestelde vragen over overstappen naar een andere school voor voortgezet onderwijs
Handige downloads
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).