Inzicht in gedrag van kinderen
Amsterdamse v(s)o-schoolteams kunnen 2 jaar lang (2022-2023) zonder kosten gebruik maken van trainingen schoolveiligheid.

Aanvraag
Dit helpt schoolteams om vroegtijdig problemen te signaleren, hulp in te schakelen en de-escalerend te handelen bij ernstig grensoverschrijdend gedrag van jongeren. Dervis Göktekin is adjunct-directeur en veiligheidscoördinator van het Kolom praktijkcollege Noord. Hij vroeg beide trainingen aan voor zijn school en deelt graag zijn eerste ervaringen met ons. Waarom is dit belangrijk? Wat hebben de leerlingen eraan? Dervis vertelt.
“Ik ben al lange tijd verbonden aan deze school, om precies te zijn 22 jaar. Ik denk onze leerlingen intussen door en door te kennen. Sinds 2007 ben ik veiligheidscoördinator hier op school. Die ervaring maakt dat ik een groot netwerk rond dit onderwerp heb opgebouwd. Ik heb contacten met andere VO-scholen in Noord. Met de projectleider Jeugd en Veiligheid van het stadsdeel. Politie. Streetcornerwork. Dock. Eigenlijk alle instellingen die met jongeren werken, zijn aan elkaar gelinkt. In Noord hebben we al veel ervaring op het gebied van veiligheid in en rond school.”
Training veiligheidscoördinatoren
“Daar ben ik intussen mee gestart. Het eerste deel van de training hebben we recent afgerond. De laatste bijeenkomst dit jaar was op 10 november. Volgend jaar gaan we verder. Er doen 4 VO-scholen uit Noord aan mee. Jammer, dat hadden er meer mogen zijn. Het onderwerp is belangrijk! Veiligheid is een belangrijke voorwaarde om kinderen te laten leren. Mijn ervaring helpt me om het thema op een goede manier vorm te geven op school. Ik zie soms wel dat het voor scholen die hier nog niet veel ervaring mee hebben, een worsteling is."
Netwerk
"Door de training kan ik met een bredere bril kijken naar de situatie van kinderen en zo ook voorkomen dat er nieuwe lastige situaties of conflicten ontstaan. Ook geeft de training een verdieping op mijn kennis over dit thema. Met alle veiligheidscoördinatoren van scholen en de jeugdagenten in Noord hebben we een appgroep. Het is een belangrijk communicatiekanaal voor ons. Al onze observaties - mogelijk relevante informatie – delen we met elkaar.”
Teamtraining
“Die hebben we aangevraagd maar zijn hier nog niet mee gestart. We vinden het erg belangrijk dat ons team – en al onze personeelsleden die met de leerlingen omgaan – de training volgt. We hebben hier op school veel jonge/nieuwe medewerkers rondlopen die extra handvaten goed kunnen gebruiken. Gedrag van een kind is een uiting ergens van. Wil je het kunnen verklaren, dan moet je de jeugd en een individueel kind, kunnen begrijpen. Waar komen ze vandaan? Bij heel veel leerlingen heeft de straat een grote invloed op hun gedrag. Een schoolse werkwijze slaat niet aan bij zo’n kind. Door je te verdiepen in zo’n jongere, kun je het gevoel van veiligheid vergroten. Je leert gedrag te herkennen, zowel van groep als individu. Je leert wat je kunt inzetten als een kind daadwerkelijk hulp nodig heeft. Met een kind dat vecht of ruzie maakt, is vaak meer aan de hand. De training geeft ons verdieping, extra inzicht in dat soort gedrag. Daarmee kun je zien wat er werkelijk speelt.”
Preventie
“Incidenten hier op school lossen we altijd op een goede manier op. Maar je probeert ze natuurlijk voor te zijn. Ook daarom zijn de trainingen voor ons team heel waardevol: we willen nog meer op de preventie gaan zitten. Drie thema’s zullen binnen de teamtraining veel aandacht krijgen: leefwereld van de jongere, duiden van problematisch gedrag en groepsdynamiek. De trainingen worden verzorgd door Safe College. Zij zijn in staat maatwerk te maken voor een school als de onze, met een specifieke doelgroep. Onze kinderen zijn niet berekenend qua gedrag, je ziet het meteen als ze iets in hun schild voeren. Aandacht voor wat er op straat gebeurt, wordt steeds belangrijker. Die buitenwereld komt steeds meer de school in via social media. Het is iets om rekening mee te houden. Daar moeten we als school iets mee.”
Basis op orde
“Zo zie ik deze trainingen. Als een onlosmakelijk onderdeel van de basis van onze school, die op orde moet zijn. We hebben veel nieuwe docenten, die we een gedegen basis willen meegeven. Daarbij is het een gegeven dat onze kinderen steeds mondiger worden. Het is goed als docenten hier mee leren omgaan. Veel collega’s zijn daar nog zoekende in. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om een goede relatie met een leerling, liefst een op basis van vertrouwen, vooral ook als er geen conflicten spelen. Om een dergelijke reden komt de jeugdagent hier af en toe een kijkje nemen. Om het contact te houden. Leerlingen zien dan dat ze er niet primair voor zijn om straffen uit te delen, maar ook om te helpen en advies te geven. Maar het belangrijkste is eigenlijk om aan verwachtingsmanagement te doen. Duidelijke afspraken te maken met de kinderen. Die afspraken als school ook daadwerkelijk na te komen. Alleen dan zijn wij voor onze leerlingen betrouwbare partners. Duidelijkheid voor alles op deze school!”
Trainingsaanbod schoolveiligheid
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).