TLV-Pro procedure 2025

Bij een aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring voor het praktijkonderwijs (TLV-Pro) zijn een aantal veranderingen. We zetten deze hier op een rij.

docenten-vergadering-overleg-bb.jpg

Afschaf bijzondere regeling zij-instromers uit het vmbo

De bijzondere regeling voor zij-instromers uit het vmbo is vorig schooljaar afgeschaft. Voor leerlingen die vanuit het vmbo overstappen naar praktijkonderwijs vraagt de school voor praktijkonderwijs sinds vorig schooljaar ook TLV’s aan via het reguliere, uitgebreide aanmeldformulier. Verplichte bijlagen bij dit aanmeldformulier zijn:

  • Onderwijsperspectiefplan (OPP) met daarin ten minste een omschrijving van de onderwijsbehoeften van de leerling, de geboden ondersteuning en het effect van deze ondersteuning.
  • Overdrachtsformulier van de basisschool. Voor leerlingen afkomstig van Amsterdamse basisscholen is dit het Oki-doc.
  • Een motivering voor de overstap naar het praktijkonderwijs, waarin je omschrijft op welke manier het praktijkonderwijs beter aansluit bij de onderwijsbehoeften van de leerling dan het vmbo.

Dien de aanvraag in vóór 1 juni 2025

Alleen als een TLV-aanvraag voor 1 juni is ingediend, garandeert de Toelatingsadviescommissie dat het deze beoordeelt voor de teldatum van 1 oktober.

De Toelatingsadviescommissie behandelt aanvragen ingediend tussen 1 juni en 15 september op volgorde van binnenkomst. De commissie streeft ernaar ook deze aanvragen voor de teldatum te beoordelen.

Aanvragen ingediend na 15 september, neemt de commissie niet meer in behandeling voor het huidige schooljaar.

Wanneer het niet lukt om een aanvraag voor 1 juni in te dienen, bijvoorbeeld omdat de leerling zich pas in of na de zomervakantie aanmeldt, neem dan contact op met Kirsten Verbruggen.

TLV-aanvragen voor nieuwkomers

Voor nieuwkomers geldt de eis dat zij eerst een jaar in Nederlands onderwijs moeten hebben gevolgd, voordat school een TLV-pro kan aanvragen. De eerder aangekondigde wetswijziging -waarbij deze eis zou worden losgelaten- is tot op heden niet bekrachtigd.