Samen 18 worden

Directeur Loes van Geffen van Money Start: ‘Waarom wachten tot er schulden zijn? We weten toch nu ook al dat ze kwetsbaar zijn!’ Om leerlingen uit het voortgezet onderwijs op financieel gebied vast te houden, start het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam Diemen een coalitie met de gemeente Amsterdam, Nidos, COA en de Esprit Scholengroep (Mundus) met een pilot. Money Start voert de pilot uit.

samen_18_worden.png

Het Money Start-programma

Met deze pilot ‘Samen 18 worden’ zetten de verschillende organisaties in op schuldenpreventie voor kwetsbare jongeren uit het praktijkonderwijs. Professionals zetten samen met de leerling op tijd stappen voor financiële zelfstandigheid zodra de leerling 18 is. Het Mundus College start in januari met de eerste groep leerlingen.

Samen zelf doen

De aanpak richt zich op de 17,5 jaar oude leerlingen en hun ouders. Tijdens het project krijgen ze uitleg en begeleiding over geldbeheer, administratie en wet- en regelgeving. In groepjes van maximaal zes leerlingen krijgen de leerlingen ondersteuning bij het aanvragen van een zorgverzekering, digiD-aanvraag of bij het invullen van de aanvraagformulieren van DUO. Hierbij is een professionele preventiecoach aanwezig. De leerlingen dragen zelf verantwoordelijkheid met steun van experts. 

Op 19 januari 2025 schreef het Financieel Dagblad hier een artikel over.

Achtergrondinfo: Recente cijfers over jongeren in schulden

In Nederland zijn alle jongeren volgens de wet vanaf 18 jaar financieel handelingsbekwaam. Ook als ze dit niet zijn.

De cijfers liegen er niet om: uit recente data blijkt dat de schuldenproblematiek onder jongeren in Nederland een zorgwekkende trend vertoont. Volgens een onderzoek in opdracht van de ING naar de financiële gezondheid van jongeren (september 2024) heeft 49% van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 27 jaar te maken met schulden. Deze resultaten zijn in lijn met het onderzoek van deurwaarders- en incassobureau Flanderijn. Directeur van Leeuwen waarschuwde dat het aantal jongeren met schulden sinds de coronacrisis jaarlijks verdubbelt. Deze trend is volgens hem nog niet gekeerd. In een artikel van de NOS geeft het deurwaarderskantoor aan dat jongeren vooral problemen hebben met de betaling van de zorgverzekering.

Kwetsbaar

Jongvolwassenen (18-27 jaar) bevinden zich in een bijzonder kwetsbare financiële situatie. Het Nibud geeft aan dat bijna 40% van de jongvolwassenen maandelijks moeite hebben om rond te komen en een derde van de werkende jongvolwassenen geen vast inkomen heeft. Meer dan een kwart van de jongvolwassenen heeft vaak geen geld voor noodzakelijke uitgaven. Veel jongeren en jongvolwassenen vinden het moeilijk om over hun financiële problemen te praten, wat hen kwetsbaarder maakt voor verdere problemen.

Aantal jongeren met schulden blijft hoog

Ondanks dat het totaal aantal mensen met schulden afneemt, blijft het aantal jongeren met schulden hoog, volgens de schuldmonitor van het BKR (2023). Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat gemeenten moeite hebben om jongeren met beginnende betalingsachterstanden tijdig te identificeren, waardoor vroege signalering vaak ineffectief is. Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) een dubbele kwetsbaarheid hebben voor het ontstaan van schulden.

Jongeren zijn extra gevoelig voor online verleidingen zoals: kopen op afbetaling, online gokken en crypto-handel. De overheid is zelf vaak de grootste schuldeiser bij jongeren; denk aan de bijdragen van studiefinanciering, zorgverzekering en boetes. Dit onderstreept de noodzaak van preventieve maatregelen om de schuldenproblematiek onder jongeren aan te pakken. Gemeenten spelen een cruciale rol in het opnemen van preventie in hun beleid om deze trend te keren.

Op 19 januari 2025 schreef het Financieel Dagblad hier een artikel over.

Vragen of opmerkingen?

Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).