Volledig deel uitmaken van de maatschappij: Wij doen mee!
Ter viering van 750 jaar Amsterdam, biedt de gemeente Amsterdam alle Amsterdammers de mogelijkheid om geld voor een project aan te vragen waarmee ze de stad een cadeau geven. Kindercoach en leerkracht Maaike de Vet deed dit en kreeg een budget toegekend. Zij neemt jongeren met een licht verstandelijke beperking en of jongeren met een autismespectrumstoornis mee in het cultureel bruisende Amsterdam.

Een interview met initiatiefnemer Maaike de Vet
Allereerst: Gefeliciteerd Maaike, met de goedkeuring van jouw project!
Wat houdt het project in, wat ga je doen?
"We willen een gemeenschap creëren die het hele jaar door samen deel kan nemen aan de rijkdom die Amsterdam te bieden heeft. We starten met een groep van 15 jongeren in de leeftijd van 20 tot 30 jaar en hebben een samenwerking met een aantal kunstenaars en professionals uit het sociale domein. En met een aantal festivals waaronder Milkshake, Landjuweel en Circusbende. Met de jongeren en de kunstenaars willen we een aantal voorbereidende workshops doen waarmee we aan de slag gaan op festivals. Deze jongeren bezoeken en werken zo mee aan een festival."
"We zijn op een festival daadwerkelijk een onderdeel. Denk aan een kunstinstallatie maken, workshop schminken, fotografie. Zo komen ze in aanraking met verschillende kunstuitingen. Hierdoor kunnen ze hun wereld vergroten en in aanraking komen met nieuwe ideeën. Zo bekrachtigen we dat kunst beoefenen en kijken een verrijking is.
Voor de verschillende manieren van prikkelverwerking bereiden we het festival goed voor: we zijn bij de opbouw van het festival en hebben onze eigen plek met de Verwonderbus. De bus dient dan als hangout waar ze zich kunnen terugtrekken als dat nodig is en ook als plek om gewoon samen te zijn."

Hoe ben je op dit project gekomen?
Mijn dochter heeft een licht verstandelijke beperking. Ze valt in het aanbod dat er is tussen wal en schip. Ze kon geen aansluiting vinden bij het aanbod dat bestaat voor verstandelijk beperkten, maar ook niet in het reguliere aanbod. In mijn omgeving zag ik meerdere kinderen en jongeren die hier tegenaan liepen. Ik merkte dat er wel een grote behoefte is aan een aangepast aanbod.
Wat hoop je met dit project te bereiken?
Uiteindelijk streven we naar een groeiende beweging op weg naar een inclusief Amsterdam. Ik wil dat ze hun sociale netwerk vergroten. Als je in aanraking komt met verschillende soorten mensen en nieuwe plekken, denk ik dat je je ook veiliger gaat voelen. Dat je daadwerkelijk onderdeel bent van de maatschappij.
Door in aanraking te komen met verschillende soorten kunstuitingen leren ze anders te kijken en zich beter te verplaatsen in de ander. Zo maken ze hun wereld veiliger. Ook leren de jongeren experimenteren. Door de focus op het proces en de samenwerking te leggen, kan dit faalangst verminderen en het plezier in creëren vergroten.
Met de ervaringen die we hebben opgedaan willen we kijken naar wat werkt en nieuwe plannen maken voor volgend jaar. Wie weet kan dit project toegang vinden bij de grote feesten tijdens het 750 jaar Amsterdam en staan we bij de opening met 'Wij doen mee!' op de A10!
Kunnen leerlingen zich voor jou project aanmelden?
Nu nog niet. We hebben in deze pilot gekozen om de jongeren te werven via Stichting Dock, Prisma en De Special Social Club. In de toekomst hopen we dat we dit project kunnen voortzetten en uitbreiden.
Vragen of opmerkingen?
Vul dit formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Gaat je een vraag over een specifieke leerling, vermeld dan ook je telefoonnummer en of de leerling ingeschreven staat op een school (en zo ja: welke school).